HET IS NU WELL TIJD

Gezond van binnen en buiten!


Fotografie: Ronald Tilleman


Door middel van de WELL Building Standard heeft Mahkota zich niet alleen verdiept in het welzijn van mensen binnen gebouwen, maar ook naar hoe gezonde interieurs gecreëerd kunnen worden in onze gebouwde omgeving.

 

Ons motto: het stimuleren van de gezondheid en het geluk van mensen door het creëren van gezonde binnenruimtes. Met liefde combineren we deze kennis met onze creativiteit om tot een optimaal interieurontwerp te komen.

 

En daarom is het nu WELL tijd! Tijd om na te denken over hoe we terug willen keren naar een gezonde, veilige en comfortabele werkplek. Hoe ervaren we het om weer een kantoor te delen met onze collega’s? Wat verandert er allemaal in onze bestaande werkomgeving? Kunnen we nog volgens onze vertrouwde omgangsnormen met elkaar werken?

 

Wellicht vraagt u zich af:

 

Gezondheid:

  • Heeft het kantoor een goed ventilatiesysteem en onderhoudscontract?
  • Zijn er maatregelen genomen voor fitheid op de werkvloer?
  • Is er gedacht aan de juiste toepassing van materialen en het onderhoud daarvan?

 

Veiligheid:

  • Is er een routing mogelijk van zo min mogelijk kruisverkeer?
  • Heb ik een vaste of gedeelde werkplek?
  • Hoe wordt omgegaan met flexplekken?
  • Hoe gaan de kantines en lunchruimtes gebruikt worden?

 

Comfort:

  • Wie maakt gebruik van welke plek en hoe regelen we de schoonmaak?
  • Hoe wordt de luchtkwaliteit bevordert?
  • Is er rekening gehouden met toegepast meubilair?

 

Geest:

  • Is terug naar kantoor weer iedereen in een eigen hokje?
  • Kunnen sociale contacten weer als we terug zijn op de werkvloer?
  • Is samen vergaderen in één ruimte wel verstandig?

 

Bij het beantwoorden van deze vragen denken wij graag met u mee in zowel het ontwerp als de uitvoering. Creëer samen met ons uw Happy Office!

Mahkota, 11 maart 2021

EEN VEILIGE EN GEZONDE WERKPLEK

Is ons kantoor coronaproof?



Als wij nadenken over het terugkeren naar onze kantooromgeving zal bij iedereen de vraag ontstaan: is ons kantoor coronaproof? Is het veilig? Worden er voldoende maatregelen getroffen? En het belangrijkste: houdt iedereen zich aan de nieuwe maatregelen? Vertrouwen speelt hierbij een belangrijke rol.

 

We hebben de afgelopen maanden ervaren hoe kwetsbaar we als mensen zijn en wat voor impact het coronavirus op ons heeft. Als wij ervan uitgaan dat wij in de nabije toekomst weer normaal naar ons werk kunnen gaan, kunnen wij er dan op vertrouwen dat onze werkgevers en medewerkers de juiste maatregelen treffen en dat wij ons daar gezamenlijk aan gaan houden?

 

We hebben ook gezien dat we vermoeid kunnen raken door het hele coronavirus en dat bijvoorbeeld het

handen wassen, desinfecteren, hoesten en niezen in de elleboog een gewoonte is geworden, maar er soms ook bij inschiet. Geen onwil, maar macht der gewoonte. Iets dat tijd en herhaling nodig heeft.

 

Voor het terugkeren naar de kantooromgeving zullen veel werkgevers/managers moeten nadenken over een andere invulling/indeling van de werkplekken. Maar ook de begeleiding en betrokkenheid van medewerkers is daarin van groot belang. Hoe ontstaat er een veilige en gezonde werkplek?

 

Als ontwerpers denken wij graag in concepten en beleving, iemand meenemen in een verhaal. Zo ook het meedenken in het interieur van de nieuwe  bedrijfsstructuur. Neem de medewerkers mee in de beleving, begeleid door een goed verhaal. Een verhaal waar mensen in durven te geloven en waardoor ze met

vertrouwen weer naar hun werk gaan. Door onze ontwerpmethode aan WELL te koppelen kunnen wij veilige, gezonde en inspiratievolle kantooromgevingen voor u realiseren.

 

De WELL Building Standard is ontwikkeld door het WELL Building Institute in de Verenigde Staten en is de eerste standaard die zich volledig richt op het meten van kwaliteit, gericht op de gezondheid en het welzijn van mensen in de gebouwen. Wij kunnen u op het gebied van interieurontwerp en -inrichting WELL adviseren en WELL begeleiden.

 

Welk (gezond) verhaal vertelt uw organisatie?

Mahkota, 4 maart 2021

DE KANTOORWERELD OM ONS HEEN

Is het einde al in zicht?  Wanneer mogen we weer terug naar kantoor?



Al bijna een jaar lang hebben veel van ons de werkplek op kantoor ingeruild voor een thuiswerkplek. En zoals het nu lijkt, is het einde nog steeds niet in zicht. Het ‘tijdelijk’ thuiswerken duurt nu toch langer dan gedacht. Op een gegeven moment is er meer behoefte aan ruimte en rust. De combinatie met gezin/huishouden vraagt veel van ons. De 09:00 tot 17:00 uur mentaliteit wordt flexibel aangepast van 08:00 tot 21:00 uur. De luxe van een rustige thuiswerkplek creëren behoort niet tot een ieders mogelijkheid en daarbij is de ene kantoorbaan ook de andere niet. En hoe staat het met de motivatie, betrokkenheid en passie voor het werk?

Ondanks dat werken een hele andere dimensie heeft gekregen en nu veel vanuit huis mogelijk is, zal het thuiswerken nooit het kantoorleven vervangen. Er is namelijk één ding wat het thuiswerken nooit kan vervangen en dat is de verbinding tussen de medewerkers en de organisatie. We willen zo snel mogelijk weer terug naar kantoor. Maar hoe gaat dat straks in zijn werk?

 

Elk bedrijf heeft een eigen cultuur en zo ook een eigen manier van werken. Een kantoorconcept dat voor het ene bedrijf werkt, werkt misschien wel helemaal niet voor een ander bedrijf. 

Maar één ding hebben alle kantoren gemeen: we willen een veilige en gezonde werkplek creëren voor onze medewerkers.

 

In veel bedrijven blijft het thuiswerken een belangrijk begrip. Daardoor zijn er in de basis minder werkplekken nodig op kantoor, maar tegelijkertijd vragen de werkplekken die er zijn om meer aandacht. Hoe kan de medewerker veilig en gezond werken? En naast het fysieke aspect, speelt het mentale aspect ook een belangrijke rol. Voelt de medewerker zich veilig op kantoor? Hoe is het vertrouwen onderling? Hoe creëren we een prettige bedrijfssfeer op afstand?

Wij zien de volgende structuren terug in de kantoorwereld:

1. The trusted office: vaste werkplek per medewerker

De oude en vertrouwde kantoorstructuur. Een werkplek voor elke medewerker en daar is niks mis mee. Ondanks de nieuwe manieren van werken die we anno 2021 kennen, blijft deze kantoorstructuur door de jaren heen effectief. Ook in tijden van Covid-19 heeft deze structuur een duidelijk pluspunt: hygiënisch werken. Elke werkplek bestaat uit een eigen bureau, eigen stoel, eigen toetsenbord etc. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werkplek en je eigen hygiëne. Tegelijkertijd is het bedrijf minder flexibel en kunnen alle persoonlijke werkplekken voor medewerkers veel ruimte vragen. Geen probleem als de ruimte er is, maar het wordt een uitdaging wanneer de ruimte beperkt is, maar ook daar zijn tal van creatieve oplossingen voor te bedenken.

2. The 50/50 office: parttime kantoor, parttime thuis

De gedeelde werkplek. Wellicht was het thuiswerken al een bekend begrip in uw bedrijf. Of misschien heeft uw bedrijf er door Covid-19 kennis mee gemaakt en gaat uw bedrijf er, na de Covid-19 tijd, ook nog geen afscheid van nemen. Door duidelijke structuur, planning en hygiëne afspraken te maken, kunnen werkplekken goed gedeeld worden. De ene medewerker werkt parttime, de andere medewerker blijft een paar dagen in de week thuiswerken etc. Deze medewerkers kunnen goed gekoppeld worden en een werkplek delen. En wanneer er een meeting is of een belangrijke deadline, zijn er altijd nog de flex werkplekken, zodat iedereen altijd welkom is op kantoor. Vriendelijk en gastvrij.

3. The plug & play office: flexibele werkplekken

Het plug & play office is een creatieve manier van werken, die dus ook op verschillende creatieve manieren vormgegeven kan worden en daardoor ook altijd flexibel is naar de toekomst. Door middel van een laptop en een netwerkserver waar je overal en altijd in kan loggen, ervaar je de flexibiliteit om te werken waar je wilt. Een ochtend werken in de lounge, rustig bellen in een belcel of samen met je collega werken aan het nieuwe project; reserveer je favoriete plekje en ga aan de slag! Wanneer alle medewerkers bijv. een eigen toolbox hebben waarin alle persoonlijke kantoorbenodigdheden kunnen worden opgeslagen, kan de medewerker in een handomdraai een flex werkplek om toveren in een persoonlijke werkplek. Ook deze manier van werken is goed te vertalen naar de 1,5 meter samenleving, denk bijvoorbeeld aan een schoonmaakkit die toegevoegd kan worden aan de toolbox.

Welke manier van werken past het best bij uw bedrijf?

Mahkota, 26 februari 2021

MANAGER VAN DE KEUKENTAFEL

Van kantoormedewerker tot improviserend organisatorisch talent



' VACATURE '

Wij vragen: flexibiliteit, organisatie- en improvisatietalent

Wij bieden: familiebedrijf, werken in een hecht team, open en transparante communicatie.


Iedereen kent het wel: na het ontbijt is het tijd voor de grote whipe out. De keukentafel wordt getransformeerd tot studie- en thuiswerkplek. Een creatieve hoek is ingericht om te knutselen en te brainstormen. Het toilet wordt een belplek voor niet storen en naar je eigen kamer gaan is geen straf, maar een moment van concentratie en om je gedachten te ordenen. Tussen de middag een blokje om, een frisse neus halen om vervolgens weer opgeladen te zijn voor de middag. 

 

Bijna iedereen heeft het afgelopen jaar kennis moeten maken met het thuiswerken. Het thuiswerken in combinatie met het thuiswerken van de partner, de thuisschool van de kinderen, het huishouden en alle andere bijkomstigheden heeft heel wat creativiteit en organisatietalent bij velen ontwikkeld. 

Hele schema’s van wie, wat, waar en hoe laat gebruik mag maken van de keukentafel. We moeten allemaal mee in de flexibiliteit van de ruimte en tijd die ons gegeven is en het blijkt dat we ons allemaal aan kunnen passen, als we maar rekening met elkaar houden.

 

Hoe zal dat straks zijn als we weer terug mogen naar kantoor? We zijn allemaal een stuk creatiever en vooral flexibeler geworden, maar we hechten ook veel meer waarde aan gezondheid.  Wat betekent dat voor de bestaande kantooromgevingen, die tijdens de lockdown wel stil hebben gestaan? Hoe komen de werkplekken er in deze nieuwe samenleving uit te zien? Blijft thuiswerken een belangrijk begrip? Gaan de vaste werkplekken plaats maken voor flexibele werkplekken? 

Er is in deze tijd van corona veel veranderd. Gebruik deze tijd om dé perfecte werkomgeving te creëren zodat u uw werknemers straks kan verwelkomen in een kantooromgeving waar veiligheid, gezondheid en comfort centraal staan.

 

Bent u er klaar voor om uw keukentafel te verlaten en terug te keren naar kantoor? Is uw bedrijf er klaar voor?

 

Wij denken graag met u mee bij het opzetten van een vernieuwde kantoorstructuur, passend bij de wensen en cultuur van uw bedrijf.

 

Mahkota, 18 februari 2021